Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2014  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Постинг
31.07.2010 19:48 - Споделено: Проф. Христо Мермерски: Българите не знаят, че ядат храни, които ги убиват…
Автор: longrun Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2519 Коментари: 4 Гласове:
3



Източник: http://e-vestnik.bg/3265
Проф. Христо Мермерски: Българите не знаят, че ядат храни, които ги убиват…

Стомасите ни са като торба, хвърляме в тях всичко, което видим на масата, твърди авторът на книга за лечебното хранене 

 

Проф. Христо Мермерски е роден през 1934 година в село Ботево, Врачанско. Завършва Селскостопанската академия през 1962 г. Първата си докторантура е защитил в Москва. Специализирал е в Илинойския университет, САЩ, през 1980 г. Работил е като зам.-генерален директор на “Агропромкомплект”. Бил е зам.-министър на земеделието и съветник по биологичните науки, технологиите и селското стопанство в българското посолство във Вашингтон. Живял е 10 години в САЩ и е преподавал в американски университети, в Европа, Судан и Етиопия. Има издадени няколко книги, свързани със здравословното хранене, лечебните храни, народната медицина и здравето.

- Проф. Мермерски, защо в книгата си “ Лечение и забавяне на стареенето чрез хранене с лечебни и противоракови храни” отделяте повече внимание на храните, които ни разболяват?

Природата е най-добрият лечител, казва византийският природоизпитател Клавдий Гален. Тя лекува 66% от всички болести. А Хипократ казва, че храната трябва да бъде нашето лекарство. Миналата година излезе едно изследване на Световната здравна организация, което установило, че 70% от преждевременната смърт на хората е вследствие неправилен или престъпен начин на хранене…То ме предизвика да напиша тази книга. В изследването се посочват и етапите, през които човек преминава при преждевременна смърт. Най-напред той чувства тeжест в стомаха, след това се явяват киселините, после гастритът и язвата, дисбактериозата и накрая рак на стомаха. Не можеш да седнеш на масата и да опиташ всичко, което е сложено на нея, да го вкараш в стомаха си като в циганска торба.

  • Как храната ни убива?

  • Нека вземем луканка, саздърма или каквито и да са салами, които хората обичат да консумират. В тях има толкова много сол, че съдържанието й надвишава 5-10 пъти количеството, което е необходимо на организма. Солта има интересното качество да задържа натриевия катион, той задържа водата и цялата система заедно със сърцето се натоварват. Освен това, за да запазят свежестта и цвета на луканката и да не се разваля, й слагат нитрати. След известно време те преминават в нетрозамини, които са канцерогенни и опасни за черния дроб, за пикочния мехур и т.н.

    - Всички меса ли са опасни?

  • Не, не. Тези, които са в прясно състояние, не са опасни. Каквито и преработени продукти да вземете – те са натъпкани със сол. Дори сирената, които иначе трябва да са полезни. Видяли ли сте какво предлагат на децата в училищните лавки – освен солети, които са пресолени, там има толкова вредни храни, направо отрови. Затова се смъкват годините на инфарктно болните. И на инсулта се понижават годините. При неправилно хранене получаваш гастрит и язва. При неправилно хранене получаваш подагра. Не случайно наричат подаграта царска болест, защото е болест на тези, които много ядат. При неправилно хранене получаваш и диабет. На база на него се увреждат бъбреците, черния дроб, сърцето.

    - Има ли спасение - каквито храни се предлагат, такива ядем?

- Счупи черупката на един орех. Не може да не ти направи впечатление, че орехът прилича на мозъка на човека. Замисляла ли си се? И това не е случайно, защото след лимона и меда орехът е уникален с две неща. Първо той възстановява клетките на мозъка и второ - запазва паметта на човека. Затова аз препоръчвам на хората, даже на младите, да смелят 30-50 грама орехи, да прибавят хубав мед и се получава една великолепна питка.
Не се осъзнава, че лечението чрез хранене не е мъчително. Дори може да ни доставя удоволствие. Няма продукт, с изключение на лютия, към който човек да изпитва отвращение както при лекарствата, при които се получават и вредни странични ефекти.

- Лютите чушки не са толкова неприятни. Направиха дори шоколад с люти чушки?

- Знаете ли, че в три чушлета се съдържа толкова витамин С, колкото в килограм лимони?

- Чувала съм, че лютите чушки помагат при белодробни заболявания?

- Даже един лекар казва: “Ако не можеш да ядеш люто, вземай го като лекарство.” То помага на хора, които страдат от емфизем на белите дробове, които имат проблеми с много храчки от дробовете, които ги задушават. Сигурно си виждала човек, който яде много люто, той почервенява, поти се. Освен това отделя много сокове.

- Да се върнем към вредните храни, които ни разболяват.

- Не мога да ти изброя тук всичките. Преди време един приятел ми се хвалeше как вземали с жена си парче сланина, посолена хубаво (защото сланината се осолява жестоко), слагали й малко пиперец и я изяждали. Това е ужасно. Сега отива в болница, защото има 90% запушване на артериите.
Вредни са всички храни, които съдържат консерванти. Бозата, например. На времето бозата, която купувахме, сутринта е сладка, привечер става резливо-кисела. Това е защото в бозата има т. нар. дрожди на ферментация. Тя е уникална, защото в нея се образуват витамини В комплекс, образуват се минерални соли, редица вещества, които са изключително полезни. Преди половин година купих боза, която стоя дълго без да се промени, защото са й сложили жестоки консерванти, оцветители, стабилизатори.
На времето проф. Беров реши да произвежда натурални сокове и даде такива в Института по хранително-вкусова промишленост да изследват техния биологичен, витаминен, минерален и всякакъв състав. Нали върху етикета им е написано „мултивитамини”.

- И какво стана?

- Оказа се, че в тях няма нищо. Има само следи от витамини и минерални соли. Аз също бях потресен, защото дотогава пиех тези сокове. Те се правят от полуразвалени и развалени плодове. Взема се месестата им час . След това ги пастьоризират при висока температура, която унищожава всичко. Слагат им много захар, консерванти, оцветители. Слагат стабилизатори, защото иначе месестата им част е по-лека и ще изплува отгоре.

- Какви сокове да дават хората на децата си?

- Ще дават прясно изцедени плодове. Баща ми, селският даскал дедо Мико непрекъснато ми внушаваше правила от ценностната система на старите хора. Казваше ми: “Няма труд, който да не бъде възнаграден рано или късно.” Или “Запомни, сине, всяка крайност е лоша.” Аз не съм против човек да хапне малко тлъстичко. Но в същото време, трябва да балансира с храни с целулоза, която да намали холестерола. Знаеш ли каква е трагедията на българина? Че няма мярка. Сяда на вечеря, на банкет, на сватба и изяжда една салата от туршия (другата не е страшна) и я полива с ракия. После му слагат ордьовър със салами, саздърми, които са ужасни. После супа, второто ядене с вино. Хубаво е да се пие вино от грозде, но не повече от 400 грама дневно, а не 4 литра. Десерт, плодове и ако се сетят още нещо друго. И този стомах се чуди откъде да започне. Едно има алкална реакция, друго кисела, трето неутрална. И се получава тежестта, за която ти говорих, първия етап на преждевременната смърт. Инсултът, инфарктът, атеросклерозата са все болести главно на нерационалното хранене.

- А полезните храни или храните, които лекуват?

- На руския лекар Борис Толкин му направило впечатление, че в Азербайджан, където правят пелмени с мръсни престилки, мръсни ръце и при голяма жега, няма заболявания. Поинтересувал се и разбрал, че чесънът е причината. И за да се убеди, че е така, направил следния експеримент. Счукал чесън в една чаша. В друга сложил 80 болестотворни микроби и бактерии. Похлупил с капак и след 1 час под него не открил нито една бактерия. Каква е причината ли? В чесъна има летливи химически съединения, които са убили микробите.
Той направил още един експеримент. Отново чаша с микроби сложил под орех и след 25 минути вътре нямало нищо. Под елха, под бор, под бряст, под ясен и т.н. - всъщност основното е, че там няма болестотворни микроби и организми. Никой не говори за тези неща.
Вземи например соколечението. Освен, че изцедените плодове трябва веднага да се консумират, ако човек иска да се лекува, трябва да изпива не по-малко от 600 грама дневно сок. Ти не можеш да изядеш 4 килограма моркови, но можеш да изпиеш два литра сок. И сокът веднага се усвоява – след 15 минути вече се е усвоил от организма.
Природата е създала храни, които имат лечебно качество. Ти просто трябва да знаеш тези храни. Не може като седнеш на масата, да не знаеш това полезно ли е или не е полезно. Колко да го ядеш, колко да не го ядеш. В какво състояние да го ядеш.
В книгата съм разделил полезните храни – зеленчуците, плодовете, гроздето, виното, бобовите култури, рибата, покълналите семена, натуралния шоколад и други на 11 групи. Описвам химичните и биологични съставки на даден продукт, плод, зеленчук, за да стане ясно защо има определени полезни свойства. А на базата на полезните свойства може да се определи какви болести лекува и да се предложат рецепти за лечение. Имаш някакъв продукт в къщи, отваряш книгата и виждаш как той въздейства на човешкия организъм.

- Ако имам в къщи картофи?

- Много малко хора знаят, че картофът е един от уникалните продукти, които имат алкална реакция. Северните народи не страдат от гастрит на стомаха и не боледуват от рак на дебелото черво.

- Но наскоро прочетох, че измежду зеленчуците картофите поглъщали най-много пестициди…

- Всеки природен продукт, ако го пръскаш срещу вредители, ще поеме пестициди. Уникалното при картофа е, че той съдържа много витамин С. Но полезен е само печеният и вареният картоф. Пържените картофи са отрова, особено тези, които се приготвят в една и съща мазнина. А точно тях купуваме на децата заради играчките, които предлагат веригите за хранене. Много малко хора знаят, че млякото е единственият продукт, който може да осигури 8-те незаменими аминокиселини за организма. Само един от тях да го няма – лизинът например, и се забавят растежът и развитието на човека.

- Прясно или кисело мляко?

- И прясното, и киселото. По-добре е киселото, разбира се. Прясното и киселото мляко са едни от най-добрите лекарства против рак на дебелото черво и на стомаха. Жените след 50-те не знаят, че ако искат да се спасят от остеопорозата - няма по-лесно усвояем калций от калция в млякото. Затова тези жени трябва да изпиват по 1-2 чаши мляко или да ядат поне една кофичка кисело мляко. Даже на стари години по-добре е възрастните хора вместо да вечерят, да изяждат кофичка с кисело мляко. Хората не знаят, че от 24 микроелемента, необходими за човешкото тяло, 22 ги има в меда. Медът, поради това, че събира нектара от различни билки, съдържа най-ценните им качества. Няма по-добро лекарство срещу вирусите от прополиса. Той има антивирусно, атигъбично, антибактериално и антимикробно действие. И освен това не е скъп.

- В продуктите, които изредихте като полезни, споменахте и виното?

- Има няколко неща, които трябва да се знаят за виното. Първо виното трябва да е от грозде.

- От какво друго може да бъде, ако не от грозде?

- В пръщината, която е останала, отпадъка, слагат захар и правят така нареченото втора ръка вино. То не е добро. Качественото вино съдържа танин. При последните си изследвания лекари от Калифорния са установили, че това химическо съединение има интересното свойство да срязва опашките на бактериите и ги прави кръгли и неподвижни. Танин има и в зеления чай, и в много плодове. Другото ценно качество на виното е, че в него се съдържат антиканцерогенни вещества. В моята книга има специален раздел: Можем ли да лекуваме рака и с какво да го лекуваме.

- Можем ли да го лекуваме?

- Последните изследвания за рака доказват, че хора, които консумират храни, които съдържат голямо количество витамини от типа антиоксиданти или витамините А, С, Е , не страдат от рак.

- Например, ако ядат моркови…

- Да, но ако ядат морков, без да сложат мазнина в салатата, най-полезната му съставка не може да се усвои от организма.

- Защо?

- Защото витамин А е мастно разтворим. Хората не знаят, че гроздето е уникален продукт, не само защото съдържа много витамини, микроелементи и други полезни вещества, но и защото има много целулоза… Тук , в България правят празник на боба в Самоков, в Смилян, в Добрич, говорят се какви ли не глупости за боба, а не се знае, че продуктът в света, който най-много смъква холестерола, е бобът и бобовите култури. Проф. Андерсън от САЩ е направил изследвания, че именно зрелият боб най-много понижава вредния холестерол.
Фасулът намалява с 12-14% повече холестерола, отколкото овесените ядки. Американците препоръчват всеки ден човек да изяжда по една кафена чаша фасул. Още повече, че той е лекарство и против рак на стомаха и на дебелото черво.

- Не са ли вредни газовете, които се образуват?

- Вредни са, но могат да се премахнат като се изхвърли първата и втората вода на варивото. Хората не знаят, че бобът съдържа и пектинообразни вещества, които абсорбират отровите от тежките метали, токсините, които се отделят от тях. Той понижава кръвната захар. Пектинът (произвежда се от ябълките и портокалите) също забавя развитието на атеросклерозата.

- В книгата ви има разни рецепти?

- При тези рецепти съм се опитал да комбинирам няколко продукта, които имат синергично действие, тоест те имат още по-успокояващо болестта действие. Ще ти кажа една, която има очистващо действие. Вземи три лимона, те не са толкова скъпи. Смели ги и към тях прибави същото количество мед. Всяка сутрин на гладен стомах като си вземеш две лъжички – това е такъв благодат за всички органи на човешкото тяло – за сърцето, за мозъка и за всичко. Или за един отслабнал организъм, след болница, операция, за страдащи от анемия, от туберкулоза няма по-добро лекарство от смлени орехи с мед. Медът е уникално лечебно средство. Ако прибавиш кисело мляко, пектин, канела (която намалява кръвната захар и поддържа сърцето) и няколко капки от прополис (който унищожава вирусите) става чудесна закуска.

- Откъде имате рецептите? Събирали сте ги през годините или сам сте ги съставил и проверил? Лекарите се объркват с какво лекарство да ни лекуват…

- При мен идват лекари, които ми казват, че не могат да напишат тази книга. Ще ти кажа защо. Аз съм завършил агрономство. Учил съм ботаника 3 семестъра. Последният – систематика. Бях длъжен да знам 1200 растения с латинските им имена и съответните български названия. Да мога, като ми покаже професорът полски букет и ме накара да изтегля стрък, веднага да му кажа латинското и българското название на растението. Този професор беше Михаил Христов, завършил в Америка, много добър генетик. Ние сме учили и ливаделство (от ливада). Като отидеш на полето, над 50% от растенията са билки. Учил съм микробиология с микробиология на млякото. Учил съм 5 химии – органична, неорганична, агрохимия, физиология на растенията или биологична химия. Учил съм лозарство, овощарство, зеленчукопроизводство, пчеларство, етимология и фитопатология. Учил съм хранене, анатомия и физиология на домашните животни. Преди да се явя на изпита по хранене, трябваше да съставя дажбата на едно 3 до 6 месечно прасенце или теленце. В нея съм длъжен да му осигуря белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерални соли, груб фураж, за да може да се развива нормално. Да ми каже някой такива ли са грижите за едно дете? Освен това фуражите, които се дават на животните, се изследваха за алфа токсини.

- Преди година в България внесоха фъстъци с афла-токсини от Судан и Гвинея. И може да сме изяли част от тях с вафлите?

- Това е престъпление по отношение на хората. Афла-токсините са по-опасни от най-опасните химични съединения.

Световната здравна организация казва така: ако не искаш да заболееш от рак и преждевременно да умреш, трябва да консумираш по 400 грама плодове и зеленчуци всеки ден. А Асоциацията на раково болните казва: трябва да консумираш по 800 грама. Добре, представи си, че на един болен с язва или бактериоза му дадеш най-противораковия зеленчук (според китайците това е зелето). Настъргваш към него моркови, които също се препоръчват срещу рак, прибавиш червено цвекло и чесън, които имат уникални качества… И дадеш салатата на този човечец. Какво ще стане с него? Ами ти ще го разболееш повече.

- Защо ще го разболееш?

- Защото той не може да понася целулоза, има болен стомах. Има рани в него. Затова за всяка рецепта съм дал и противопоказания. Не може да се говори по принцип като Световната здравна организация, която съветва – яжте по 400 грама салата на ден, за да сте здрави. Още повече, че всеки организъм има непоносимост към определени продукти.


- Какво е това сдружение, което ще правите?

- Наскоро ме каниха в Плевен. Там има едно сдружение за здраве, участват интелектуалци – лекари, учители, всякакви специалисти. Каниха ме във Враца. Имам покана от Добрич, Варна, от цялата страна. Не мога да ги обходя. Идеята ми е да направим в училищата да има поне 5 часа фитобиология. Децата да знаят поне елементарно кои храни са полезни, кое какво е. Аз съм израснал в учителско семейство. Дядо ми е имал 250 кошера, баща ми е имал 50 кошера. Баща ми е лекувал майка ми от слабо сърце, нервно сърце както го наричаха на времето, с ужилване на една пчела на ден. И майка се оправи. В книгата си съм описал и за пчелната отрова – как лекува, какво лекува… описал съм и за пчелния прашец, за пчелното млечице. Всичко, което е полезно съм дал в най-лесен за възприемане вид. Затова сигурно книгата се търси, защото хората имат нужда от тези знания. Много по-добре е да се предпазиш отколкото да лекуваш едно заболяване.



 



Тагове:   здраве,


Гласувай:
3
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. melinik63 - Koгато се лансира някаква теза то тя ...
31.07.2010 23:20
Koгато се лансира някаква теза то тя трябва да е ясно комерсиална ли е ,с развлекателна насоченост ли е ,или е просто -както казва народът лакардия .....
Но когато излизаш с професорската си титла ,която си получил -предполага се за нещо като научни достижения и знания е редно да се държиш и говориш като такъв
пък дори само за да не опорочаваш повече и без това опетнената титла ,която си "получил"
клавицепс пурпуреум и други са учили ботаника и сигурно гледат кошери с пчели ,а по въпросите за безопасност на храните ще са по компетентни
цитирай
2. melinik63 - относно солта, и то в луканката -по ...
31.07.2010 23:27
относно солта , и то в луканката -по голяма безмислица и безхаберие би ме поразило у другиго но точно казано тук просто още веднъж нещата идват по местата си -физико-химичните показатели в колбасите имат допуск ,който не е въмзможно да се премине в такива големи размери -това е технология ,а нитрит -много отдавна професорът знае ,че в много ретки случаи се слага нитрит за цвят ,използва се в суровите луканки силитра ,или пък подправъчни смеси с точни дозировки ..тема голяма ,всъщност макар че тук пиша савсем на друга тематика виждате ли че и други разбират от -ботаника ,технологии ,пчеларство ,и пробиотици.......
цитирай
3. alchemist - Хубав
19.03.2011 12:45
постинг. Пълен с правилни неща.
цитирай
4. iliada - И НЕЯ ЛИ?
29.04.2011 17:10
Бозата, например. На времето бозата, която купувахме, сутринта е сладка, привечер става резливо-кисела. Това е защото в бозата има т. нар. дрожди на ферментация. Тя е уникална, защото в нея се образуват витамини В комплекс, образуват се минерални соли, редица вещества, които са изключително полезни. Преди половин година купих боза, която стоя дълго без да се промени, защото са й сложили жестоки консерванти, оцветители, стабилизатори.


Иначе за пелмените и чесъна не се учудвам ,както ,че и когато се слага люто убива бактериите и е добро за топлите страни където опасностите са повече.Вярно еи това ,че въпреки препоръките за някой храни като зелето в определени случаи трабвя много да се внимава!
Много добър постинг!
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: longrun
Категория: Други
Прочетен: 85604
Постинги: 39
Коментари: 71
Гласове: 1225
Архив